Praktische informatie

 

Afscheid nemen

De meeste kinderen lopen heel gemakkelijk de klas binnen en vinden alleen, met de leerkracht of met de ouder (maandag en vrijdag) hun plek in de klas. Er zijn ook kinderen die nog wel even willen zwaaien. Zwaaien mag natuurlijk altijd, maar wel vanaf de plaats in de kring. Liever niet op de ramen kloppen en tikken!

 

Afwezigheid

Is jouw kind ziek? Geef dit dan voor 8.15 uur via Parro door aan de leerkracht van jouw kind, of meld dit ‘s ochtends vóór schooltijd telefonisch melden. Dit kan vanaf 7.45 uur. Voor verlof moet je een schriftelijke verlofaanvraag doen, verkrijgbaar bij de directie. Gaat je kind naar de BSO? Vergeet je kind dan niet af te melden via het ouderportaal van Partou.

 

Allergie

Graag melden bij de leerkracht. Wil je bij voedselallergie een trommel met traktaties achterlaten voor jouw kind? Ook medicijnen kun je, duidelijk voorzien van naam, bij de leerkracht afgeven.

 

Bewegingslessen / buiten spelen

Aan de kapstok van de kleuters hangt voor ieder kind een eigen gymtas (is aanwezig op school). Deze tas mag worden voorzien van een sleutelhanger, die herkenbaar is voor het kind. Geef de kinderen het liefst lichte en makkelijk aan te trekken gymschoenen (geen balletschoenen). Deze mogen opgeborgen worden in de gymtas.  In natte jaargetijden spelen we op droge momenten ook lekker buiten. Een frisse neus halen, vinden we erg belangrijk!

 

BSO/TSO

Op De Achtbaan hebben wij een continurooster. De kinderen blijven met de leerkracht in de groep over. Wij maken dan geen gebruik meer van het overblijfteam. Voor onze bso kun je contact opnemen met www.partou.nl.
 

Communicatie

De leerkrachten communiceren rechtstreeks met ouders via de Parro-app. Deze app wordt gebruikt om informatie te delen, vragen te stellen of om gesprekken in te plannen. Denk hierbij aan:

  • de maandelijkse nieuwsbrief;
  • de uitnodiging voor 10-minutengesprekken (drie keer per jaar);
  • updates vanuit de groep (leerkracht).

We hebben het liefst mondeling contact met ouders. Dit kan door te bellen of een (fysieke) afspraak te maken met de leerkracht via Parro.

 

Dalton

Het daltononderwijs is ontwikkeld vanuit het gedachtegoed van Helen Parkhurst. Aan het begin van de vorige eeuw heeft zij een eigen visie ontwikkeld op de wijze waarop kinderen het beste kunnen leren. In het plaatsje Dalton, in de staat Massachusetts, werden haar ideeën voor het eerst in de praktijk gebracht. Deze denkwijze onderscheidt zich door haar visie en de manier van het inrichten van het onderwijs. Het is geen systeem of methode, maar een manier van denken en leven. 

Leer meer

 

Eten en drinken

Geef losse hapjes mee in een doosje of een zakje. Een koek, boterham of een stuk fruit is voldoende. Drinken graag in een goed sluitende beker, voorzien van naam. Het drinken wordt op de tafel gezet, het eten blijft in de tas. De lunch voor het overblijven graag in een aparte trommel. 

 

Fietsen

We vragen ouders de kinderen alleen op de fiets te laten komen, als dat echt noodzakelijk is. Fietsen graag op de daarvoor bestemde plekken. Op het plein lopen wij met de fiets aan de hand.

 

Kanjermethode

Het doel van deze methode is het bevorderen van welbevinden en het voorkomen of verminderen van sociale problemen. Denk aan pesten, conflicten, uitsluiting en sociaal teruggetrokken gedrag. De training wordt kindcentrum-breed ingezet. Meer informatie over de kanjertraining vind je via de link.

 

Kerst

De kerstwerkgroep organiseert de jaarlijkse kerstviering. Dat gebeurt op de donderdagavond voor de kerstvakantie. Tijdens de viering genieten de kinderen van hapjes die de ouders hebben gemaakt.

 

Klachtenregeling

Wij gaan ervan uit dat kindcentrum en ouders op één lijn zitten. Toch kan het gebeuren dat je het ergens niet mee eens bent. Wij stellen het zeer op prijs, als je dit in alle openheid met de leerkracht van jouw kind bespreekt. In veel gevallen zal zo`n gesprek verhelderend werken. Mocht het voor jou niet tot een bevredigend resultaat leiden, dan hopen wij dat je samen met de directie naar een oplossing wilt zoeken. Je kunt ook de contactpersoon ‘klachtenregeling’ van Meerkring inschakelen.

Klachtenregeling Meerkring.

 

Kleding

Trek de kinderen (groep 1/2) makkelijk te wassen kleding aan. In het kindcentrum werken we behalve met speelmateriaal ook met klei, verf, plaksel, lijm, zand en water. De kinderen krijgen wel schorten aan, maar toch … Verder is het handig om namen in bijvoorbeeld jassen en gymschoenen te zetten. In de winter graag ook de mutsen, dassen en wanten voorzien van naam. Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen zelf hun jassen en schoenen kunnen aantrekken. Oefenen dus!

 

Kunstactiviteiten

Eén keer per jaar doen de kinderen mee met een activiteit van NEOS. Soms kunnen wij hulp gebruiken van ouders om ons naar een voorstelling te rijden. Via de leerkracht van jouw kind krijg je een oproep.

 

Landgoed Shothorst

Eén tot twee keer per jaar hebben wij een activiteit van Landgoed Schothorst (natuur- en milieueducatie). Soms is deze activiteit op school in de vorm van een leskist en een andere keer op het landgoed zelf. In dat laatste geval is het fijn als ouders willen rijden en/of begeleiden. Via de leerkracht van jouw kind komt hiervoor een oproep.

 

Leerplicht

Meer informatie is te lezen op de website van de gemeente Amersfoort: Leerplicht

 

Maatjessysteem

Jong en oud: ze kunnen niet alleen van elkaar leren, maar ook voor elkaar zorgen. Deze wetenschap bracht ons ertoe om jaarlijks twee groepen uit verschillende bouwen aan elkaar te koppelen: de zogenaamde maatjesgroepen. Binnen de maatjesgroepen zijn oudere en jongere leerlingen een jaar lang elkaars maatje. De oudere leerling noemen we de mentor en de jongere het maatje. Gedurende het onderwijsjaar ondernemen deze groepen maandelijks een activiteit. Het gevoel van saamhorigheid en veiligheid wordt hierdoor enorm versterkt.

 

Mededelingen

Wil je uitgebreide, maar niet direct belangrijke mededelingen over jouw kind met ons delen? Doe dat dan het liefst aan het einde van de middag. Dan hebben wij meer tijd voor een gesprek of een luisterend oor. Korte mededelingen kun je natuurlijk wel altijd om 8.30 uur bij ons kwijt, of via Parro.

 

Overblijven

Op De Achtbaan hebben wij een continurooster. De kinderen blijven met de leerkracht in de groep over. Wij maken dan geen gebruik meer van het overblijfteam. Voor bso kun je contact opnemen met www.partou.nl.

 

Pasen

Voor de vakantie krijgen de kinderen een kleine Paastraktatie en is er een eiertikwedstrijd.

 

Pestgedrag

Iedere melding van pestgedrag moeten we serieus nemen en verifiëren. Als een leerling, ouder of collega melding maakt van pestgedrag, volgen we de stappen zoals beschreven in het veiligheidsprotocol. Deze zijn erop gericht om het pestgedrag zo snel mogelijk te stoppen. Nog belangrijker is het om pestgedrag te voorkomen. Hiervoor gebruiken wij de Kanjermethode. Download hier het sociale veiligheidsprotocol. Tanja Crins en Niels Stoffer zijn onze vertrouwenspersonen en Niels is ook de anti-pestcoördinator. 

 

Reclame en sponsoring

Er is sprake van reclame als goederen, diensten of denkbeelden (producten) worden aangeprezen. Er is uitsluitend sprake van sponsoring, als de sponsor een tegenprestatie verlangt. Schenkingen vallen dus niet onder sponsoring. Advertenties in schoolkranten zijn toegestaan, mits ze geen overheersende rol gaan spelen.
Het aanbieden van abonnementen op kinderboeken en tijdschriften is toegestaan. Het beleid van ons kindcentrum staat sponsoring wel toe. Voor activiteiten zoals jaarlijkse feesten, jubilea, sponsorloop, fancyfair, sportdagen, schoolreizen, schoolkampen mogen producten gesponsord worden, mits dit geen overdadige sponsoruitingen tot gevolg heeft. Ook het sponsoren van computers en andere apparatuur is toegestaan. Bestuursgebonden kan sponsoring plaatsvinden op bouwkundige zaken zoals een extra lokaal, de inrichting en/of exploitatie en op het gebied van formatie. Hierover beslist het bestuur van Meerkring.

 

Schoolverzekering

De school heeft een ongevallenverzekering voor alle ingeschreven kinderen. De verzekering geldt voor ongevallen binnen onderwijstijd en activiteiten in kindcentrumverband buiten onderwijstijd. Ook de tijd die nodig is om van huis naar kindcentrum en vice versa te gaan, valt hieronder. Uitgesloten hiervan zijn deelname aan vechtpartijen, het besturen van een motorvoertuig of als een ernstige ziekte of aandoening de oorzaak van het ongeval is. Als anderen jou aansprakelijk stellen voor schade die jouw kind heeft veroorzaakt, is het belangrijk een goede Algemene Aansprakelijkheidsverzekering (AVP) af te sluiten.

 

Schoolverzuim / Verlof

Voor het begin van ieder kindcentrumjaar brengen we ouders op de hoogte van het vakantierooster. Als ouders hiervan af willen wijken, gelden de volgende regels:

  • Alle verzoeken om buitengewoon verlof zoals bruiloften, begrafenissen en bijzondere feestdagen moeten ouders schriftelijk en met opgaaf van redenen bij de directie indienen. Het hiervoor bestemde formulier ligt klaar bij de directie.
  • Verzoeken om extra vakantiedagen moeten voorzien zijn van een verklaring van de werkgever, arts of sociale dienst.
  • Verder moet je er rekening mee houden dat we ongeoorloofd schoolverzuim melden aan de leerplichtambtenaar.

 

Sintviering

Het Sintfeest wordt georganiseerd door een werkgroep. Deze werkgroep regelt ook de cadeautjes voor de kinderen. Ouders van de groepen 1 t/m 4 maken een surprise voor hun kind binnen een thema. Met de hulp van de ouders  kunnen wij van dit thema een mooie tentoonstelling maken in de hallen. Van de ouders van groep 5 t/m 8 verwachten wij dat hun kinderen thuis een surprise gemaakt hebben. 

 

Speelgoed

Kinderen willen heel graag iets mee naar het kindcentrum nemen. Toch adviseren wij speelgoed thuis te laten. Met uitzondering van een knuffel met een afscheidsfunctie! Iedere laatste dag voor een vakantie is het speelgoedochtend voor de groepen 1 en 2. Op die dag mogen de kinderen wel speelgoed meenemen naar het kindcentrum.

 

Spelletjesdag groep 8

Groep 8 organiseert voor alle kinderen een spelletjesdag op de dag van de Koningsspelen. 

 

Start

Op dinsdag, woensdag en donderdag verwelkomen de leerkrachten van groep 1 en 2 de kinderen op het plein. Op maandag en vrijdag mogen ouders hun kind om 8.20 uur naar binnen brengen. De lessen starten om 8.30 uur.

De overige groepen gaan om 8.25 uur naar binnen, als de bel gaat. De lessen starten om 8.30 uur

Om 14.00 uur komen de kinderen van groep 1, 2, 3 en 4 met de leerkracht naar buiten. Kinderen uit de groepen daarboven komen zelf naar buiten.

 

Uitstroom

Op Scholen op de kaart vind je de actuele uitstroominformatie 

 

Uitstapjes

Regelmatig gaan wij met de kinderen op stap en vragen dan ouders om te rijden en te begeleiden. Op de deur van de klas wordt aangegeven wanneer en hoeveel ouders wij nodig hebben om een uitstapje te maken. Bij onvoldoende hulp kunnen wij besluiten het uitstapje niet door te laten gaan.

 

Vader- en moederdag

Rond deze dagen knutselen de kinderen op school voor vader en moeder één cadeautje. Mochten er meerdere verzorgers zijn, dan zult u onderling moeten uitmaken wie het cadeautje zal krijgen.

 

Verjaardag team

Als team vieren wij allemaal op dezelfde dag onze verjaardag. Op deze dag verzorgen wij een feestprogramma en mogen de kinderen verkleed komen. Zij hoeven geen eten en drinken mee te nemen. De keus om wel of geen cadeautje voor de leerkracht mee te nemen, laten wij aan de ouders over. Wij zijn ook blij met een tekening of een knutselwerkje!

 

Verjaardagen van de kinderen

Het moment van uitdelen graag in overleg met de leerkracht vaststellen. De kinderen eten snoep niet op in de klas, maar krijgen het mee naar huis. De kinderen delen uit in de groep en mogen om 10.00 uur bij de leerkrachten langs. 

 

Vervoer

Uitzondering vervoer in andere auto; anders dan de eigen (pleeg)ouder.  

Als kinderen incidenteel in andermans auto meerijden, dan mogen kinderen ouder dan 3 jaar zonder autostoeltje of zittingverhoger vervoerd worden. In deze gevallen geldt:

  • kinderen mogen alleen achterin de auto in de gordels vervoerd worden;
  • kinderen mogen alleen over een beperkte afstand vervoerd worden, dus geen vakantiereis;
  • de aanwezige autostoeltjes en/of zittingverhogers moeten wel gebruikt worden.
  • Kinderen groter dan 1.35 mogen voorin (alleen eigen kind).

 

VIP-Badge

Kinderen mogen naar het basisonderwijs als zij vier jaar oud zijn. Deze stap is voor sommige kinderen een spannende gebeurtenis. Daarom krijgen nieuwe kleuters bij hun inschrijving als leerling een VIP-pasje (Very Important Peuter). Zo kunnen zij af en toe een kijkje bij ons nemen. In de twee maanden voor hun vierde verjaardag mogen ze bovendien een aantal ochtenden of middagen in hun nieuwe klas komen kijken. Zo wennen ze alvast een beetje aan de veranderingen die op hen gaan afkomen.

 

Weeksluiting

Drie keer per jaar geeft iedere groep samen met zijn maatjesgroep een optreden. Dit doen wij op vrijdag van 13.15 uur tot 13.45 uur. Iedereen is welkom om te komen kijken. Na afloop van de weeksluiting kunnen wij veel hulp gebruiken bij het opruimen van het podium.

 

Zelfstandigheid

Het aan- en uitkleden bij de gym-/spellessen vraagt veel tijd. Er zijn kinderen die daar veel hulp bij nodig hebben. Het helpt ons als ze thuis leren hoe ze zich moeten aankleden. Ze kunnen vaak al meer dan je denkt. Dat geldt ook voor het toiletgebruik, vooral het billen vegen. Een lastige handeling, maar ook dit kunnen ze leren.

 

Zindelijkheid

Van kinderen in groep 1 verwachten we dat ze zindelijk zijn. Natuurlijk kunnen ongelukjes gebeuren, maar zindelijkheid moet op deze leeftijd geen structureel probleem meer zijn. Is dat wel het geval, dan is het raadzaam om met deskundigen te overleggen hoe dit op te lossen. Het proces van zindelijkheid kun je niet versnellen. Kinderen worden pas zindelijk wanneer zij dit zelf willen, kunnen en begrijpen. Dwingen heeft geen zin, want dit werkt alleen maar averechts. Aanmoedigen werkt natuurlijk wel. En heb een beetje geduld: wanneer een kind eraan toe is, gaat het zindelijk worden haast vanzelf. Download hier het protocol Zindelijkheid.

 

Dalton kindcentrum
De Achtbaan

Contact

De Achtbaan

Dalton Kindcentrum De Achtbaan
Luiterf 2
3822 CD Amersfoort

Onderwijs
033 - 455 1133
administratie.achtbaan@meerkring.nl

Kinderopvang
033 - 456 6519
luiterf@partou.nl

Volg ons

De Achtbaan is niet te vinden op social media. Wij communiceren met onze ouders via Parro

 

Stichting

Dalton Kindcentrum De Achtbaan is onderdeel van Meerkring en Partou. Wil je werken in het basisonderwijs en/of de kinderopvang, heb je een vraag of ben je benieuwd wat Meerkring en Partou precies doen? Kijk dan op www.meerkring.nl of www.partou.nl